fbpx

Dunarea si Delta Dunarii- 9 curiozitati

Dunarea este al doilea fluviu dupa Volga ca marime din Europa.Izvoraste din muntii Padurea Neagra din Germania si se varsa in Marea Neagra.Curiozitati despre Dunare.

1 Curge pe o suprafata de aproape 3000 km lungime ceea ce corespunde cu jumatate din lungimea Europei.

2 Tranverseaza 10 state ( Germania,Austria,Slovacia,Ungaria,Croatia, Serbia,Romania,Bulgaria,Republica Moldova,Ucraina) si 4 capitale (Viena,Bratislava,Budapesta, Belgrad).

Dunarea

3 Dunarea curge 15 km subteran si dispare completa de la suprafata de mai multe ori pe an in perioadele secetoase,potrivit sursei.

4 In Germania ,exista 3 locuri diferite marcate fiecare ca fiind” Izvorul Dunarii”.De fapt râului Breg este izvorul geografic și hidrologic al Dunării. Convențional, pe hărți apare însă numele „Dunăre“ abia după confluența râurilor Breg și Brigach, în Donaueschingen pe domeniul unui castel.

5 Fluviul se varsa in Marea Neagra si formeaza Delta Dunarii .Aceasta delta este singura declarata rezervatie a biosferei.Suprafata deltei creste in fiecare an cu 40mp.In rezervatie traiesc specii unice in Europa.

dunarea

6 Fluviul este a treia zonă din lume în ceea ce privește biodiversitatea, cu peste 5.000 de specii de plante și animale.

7„Șarpele rău”, care poate atinge 1,8 metri lungime este întâlnit în Delta Dunării. Este unul dintre cei mai lungi șerpi din Europa și este o specie protejată.

8 Chear daca debitul fluviului este fluctuant si scade toamna si iarna totusi ocupa locul 28 in lume din acest punct de vedere.

9 Dunarea a fost sursa de inspitratie pentru poeti ,scriitori si pictori.Cel mai cunoscut vals este” Dunarea Albastra “‘compus de Johann Strauss. 

antrax aparate in bucatarie aria51 arma bacteriologica cadouri CAL ce cumpara romanii cele mai deferite nume constructii din lego CUR desert extraterestri fashion hai in echipa mea idei de cadou idei de tuns ideii imaginatie din lego insula serpilor interesant interzis pentru turisti LEGO locuri interzise locuri misterioase manichiura de acasa netflix nume de nu nascut nume diferite de fetite oua paine fara drojdie pentru femeii produse de pe aliexpress reciclare sticla recomandari ROCHII IEFTINE rochii sub 100 lei seriale de urmarit seriale netflix Tom Si Jerry top produse top seriale trib ostil USTENSILE DE BUCATARIE utile pt pregatit dulciuri vopsit

Facebook Comments