fbpx

O reteta usoara de paine ,fara drojdie

Reteta de paine pe care o putem prepara fara drojdie se numeste si paine cu maia. Pâinea cu maia conține doar trei ingrediente: apă, făina și sare și cu toate acestea unele pâini artizanale pot rezista chiar și câteva săptămâni fără să se strice .

Maiaua este un produs din făină şi apă ce fermentează îndelung cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus ce consumă zahărul şi formează gaze de dioxid de carbon şi hidrogen.

Aluatelul tine in loc de drojdie si se prepara in felul urmator: se pune 1 kg de faina intr-un vas, in mijloc se face loc si se toarna apa calduta in care s-a dizolvat 1 lingura zahar si 1 lingura ulei bun de floarea-soarelui.. Se presara sare peste toata faina si apoi se amesteca faina cu apa, pana cand se obtine un aluat potrivit de tare

Din acest aluat se modeleaza turtite rotunde, cu diametrul de cel mult 10 cm si groase cam de un deget. Dintr-un kilogram de faina se obtin 18-20 de astfel de turtite, care se cheama turtite de aluat.

Turtitele de aluat se lasa la dospit,cel putin 12 de ore la temperatura camerei ,inainte de a fi folosite .

paine cu maia

Painea conține doar apă, făină și sare. Nu conține drojdie, amelioratori, conservanți. Conține maia naturală.

Maiaua este un produs din făină și apă ce fermentează cu ajutorul unor bacterii. În vreme ce pâinea obținută cu drojdie comercială începe să se altereze după ce a fost scoasă din cuptor, pâinea cu maia continuă pentru câteva zile să se îmbunătățească nutritiv. Astfel glutenul devine mai tolerabil pentru organism, și pâinea devine benefică pentru flora intestinală.

O reteta usoara de paine ,fara drojdie

Cand vrem sa facem paine, punem o astfel de turtita intr-un vas cu apa calda si dupa ce se inmoaie putin se sfarama turtita de aluatel si se amesteca bine cu 1 lingurita zahar sau miere.

Se pune intr-un castron mai mare 1 kg de faina si se toarna peste ea amestecul de apa calda si aluatel sfaramat. Se amesteca bine si apoi se framanta aluatul obtinut. Pentru a framanta mai usor, se adauga cate putin ulei.

Cand aluatul face basici, se adauga sare si se presara aluatul cu faina. Se acopera cu un servet si se tine la cald, ca sa dospeasca. Dospeste cam intr-o ora.

Dupa acest timp, din aluat se modeleaza doua paini care se pun in tavi unse cu ulei. Se lasa tavile la loc cald o jumatate de ceas si abia apoi se pun la copt, in cuptorul incalzit dinainte.Sursa- turtitafermecata.blogspot.com

Majoritatea pâinilor vândute azi sunt din făină ultra-rafinată, sunt dospite rapid cu drojdie sau cu agenți chimici de creștere. Cu alte cuvinte, aproape numai amidon . Pâinea cu maia are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea făcută cu drojdie și este astfel o alegere mai bună pentru persoanele diabetice.

Citeste despre 🔰🔰🔰

antrax aparate in bucatarie aria51 arma bacteriologica cadouri CAL ce cumpara romanii cele mai deferite nume constructii din lego CUR desert extraterestri fashion hai in echipa mea idei de cadou idei de tuns ideii imaginatie din lego insula serpilor interesant interzis pentru turisti LEGO locuri interzise locuri misterioase manichiura de acasa netflix nume de nu nascut nume diferite de fetite oua paine fara drojdie pentru femeii produse de pe aliexpress reciclare sticla recomandari ROCHII IEFTINE rochii sub 100 lei seriale de urmarit seriale netflix Tom Si Jerry top produse top seriale trib ostil USTENSILE DE BUCATARIE utile pt pregatit dulciuri vopsit

Facebook Comments